vaerste

Barna i Kråkeby barnehage er klare for et lite eventyr – i skogen på Værste

Vi ble med barna i Kråkeby barnehage på utflukt i nærområdet på Værste – og fikk besøke et lite eventyr i skogen.

Bare noen barneskritt fra Helsehuset og Fredrikstad Stadion finner du klipper, rotvelt, bekkefar og deilig vill skog. Som fort blir til fly, sjørøverskute, hinderløype og møbler for fantasifulle barn i nabolagets barnehage - Kråkeby.

 – Kom, bli med meg så skal jeg vise deg en helt fantastisk utsikt over hele stedet her, utbryter Sverre entusiastisk i det han smyger en varm og tillitsfull hånd inn i undertegnedes hånd. Og trekker meg med seg opp en bratt skråning.

 Derfra har vi full oversikt over bålplass, gapahuk, alle barna og det store ryddede område med kubber, rotvelt og stammer som utgjør en av flere lekeplasser i skogen for barnehagen.

Lunsj ved bålet

Gapahuk og bålplass

Kråkeby barnehage ligger rett bak Helsehuset på Kråkerøy. Her har den ligget siden før det meste av omkringliggende nybygg, og nærområdene har vært brukt i over 30 år av barnehagens barn og ansatte. 

Til overraskelse for mange tar det kun få minutter fra du står i en pulserende ny bydel til du befinner deg midt i spennende urskog, med kun lyden fra sildrende bekker og suset i trekronene.

– Ja, vi er heldig å ha så kort vei til skogen. Her får barna ut energien, kreativiteten blomster og det blir langt færre konflikter med så stort område der barna kan løpe fritt. Det skaper mange muligheter og få begrensninger, forteller Kari, som er ansatt i barnehagen.

Bekker, klipper og trær

Selv med små barneben på tur tar det toppen ti minutter å gå fra barnehagen til plassen vi er på. En flott tur med noen obligatoriske stopp; for å se på ambulansene bak Helsehuset, plukke med seg lange siv, hoppe litt i vanndammer - og selvfølgelig, leke litt ved broa over bekken. På lysningen ved gapahuken sprer flokken seg fort.

– Jeg er mamma og hun er barnet. Bladene er levende, og konglene er ryggsekker, forteller Lea og Ingeborg innimellom sang og lek.

Les flere saker fra Livet på Værste her!

Lenger borte sitter en  flokk gutter oppå en rotvelt og lager litt mer lyd. De forklarer at det er sjørøverskuta deres. Rett etterpå sitter Sverre der, men da er det ikke lenger en skute.

 – Den er full av sand, og jeg lager en statue av Patrick. Det er gøy å leke med sand. Men det er også veldig gøy å klatre i klipper og hoppe i vanndammer, smiler Sverre og ser bort på de andre gutta. 

De har krøpet inn i et buskas og laget seg hytte der.

Se bildegalleri fra Kråkeby barnehages skogstur her - artikkelen fortsetter under:

Oppe i skråningen sitter tre jenter oppå en stor sten og later som de er på fisketur. Mens andre igjen balanserer på stokker og hopper fra kubber. 

Mange muligheter

Mens bålet knitrer, og lukten fra nygrillede ostesmørbrød sprer seg, er hverdag og byliv helt glemt. Det er tydelig at skogens ro har smittet over både på voksne og barn.

– Vi har vært så heldig å få bruke dette området av Værste. Vi har fått satt opp en gapahuk, har fått ryddet litt i skogen og har egen bålplass, forklarer Mary-Ann, en annen av de ansatte i Kråkeby barnehage.

– Vi har en annen plass som er nærmere barnehagen, som vi bruker til de minste. Samt Solplassen, som ligger litt høyere opp her. Den bruker vi ofte bruker på sommeren. Med de store områdene får barna stor frihet til å holde på selv, samtidig som det er trygt. Her klatrer de i trær og lager sine egne leker, avslutter hun.

Les flere saker fra Livet på Værste her!

Se flere bilder fra turopplevelsen i skogen med barna her:

Motta nye Livet på Værste-saker
rett i mailboksen