vaerste

“Et helt fantastisk sted å bo!”

“Innseilingen Fredrikstad vil gjøre elvefronten tilgjengelig, og bli et enormt løft for hele byen. En virkelig unik beliggenhet,” sier Thomas Liu, partner og arkitekt i Atelier Oslo.

- Innseilingen ligger rett ved en fredet, vakker park, og det skaper mange gode kvaliteter. Parkliv, vannliv, båtliv med vestsol, sentrumsnært, urbant og landlig. Første byggetrinn er jo også helt prima når det gjelder plassering, dette blir selve indrefileten, forteller Liu.

Thomas Liu, partner og arkitekt i Atelier Oslo

Prisvinnende arkitektur

Atelier Oslo, som står bak utformingen av Innseilingen, har i løpet av få år blitt et av Norges mest anerkjente arkitektkontorer, rangert som nummer 26 i verden på den internasjonale rankingen Baunetz:

- Vi er et relativt ungt selskap med 20 ansatte, kanskje mest kjent for Deichmanske Hovedbibliotek, Sentralen og flere større og spennende boligprosjekter. Vi har blant annet vunnet Oslo Bys Arkitekturpris de siste to årene på rad, forteller Liu som er prosjektleder for Innseilingen.  

- Som arkitekter undersøker vi alltid mulighetsrommet på en tomt. Hvordan får vi frem tomtens aller beste kvaliteter på en mest mulig skånsom måte? 

Tomtens kraft og styrke

- Og her har vi en grønn park i nord. Et grønt teppe som løper gjennom hele prosjektet. Derfor har vi også utformet boligene uten skarpe avgrensninger, som står vakkert i det grønne. Og vi lar siktlinjene gå på kryss og tvers mellom husene, så man får utsikt og gløtt rundt omkring, med mest mulig luft og rom, forteller Liu.  

Innseilingen ligger på en spesielt fin beliggenhet, vestvendt og rett ved elva.

- For å ta vare på utsynet mot elva har vi plassert bygningene hjørne mot hjørne. Dette gir et stort frisyn siden husene ikke står rett overfor hverandre, og et veldig åpent inntrykk med gangveier fra øst til vest ut mot elva og fjorden. I tillegg anlegges det en diagonal hovedgangvei som forbinder to store plassrom i prosjektet med Ballastparken.

Forskjellighet - ikke likhet

Liu mener at mange modernistiske boligprosjekter lider av en form for fremmedgjøring ved å klippe og lime like bygg tett i tett, som gjør det vanskelig å orientere seg

- I Innseilingen har vi to større gårdsrom, og byggene har ulik farge og karakter som gir en god stedsfølelse i forhold til hvor man bor. Det er viktig å føle at “dette er huset mitt”, og at treåringen kan si “jeg bor i det røde huset der”, forteller Liu engasjert. 

- Vi mennesker er forskjellige, og Innseilingen skal ha menneskelige og mangfoldige bokvaliteter. By og landsby - både åpent og grønt, med bygg som danner tydelige plassrom. 

Atelier Oslo har også jobbet mye nedtrapping av bygningsvolumene i dette prosjektet.

- Bygningsvolumene trapper seg inn på flere sider. Slik unngår man den “kassefølelsen” mange moderne boligprosjekter dessverre har. Nedtrappingen gjør at byggene blir nedskalert og gir menneskelig skala, sier Liu. 

Landlig i byen

Dette er også starten på en helt ny bydel, hvor det planlegges for skoler og barnehager. 

- Innseilingen er del av en større byutvikling, og det er jobbet mye med mobilitet. Hvor kommer fergeleiet, busstoppene, bilferdselen? En av grunnene til at vi også bygger punkthus er for å åpne de fine kvalitetene fra elva for den bakre bebyggelsen, understreker Liu. 

Derfor tror også Liu at Innseilingen kommer til å få et svært mangfoldig bomiljø hvor både barn, unge og eldre trives.

- Barnefamilier vil elske de store og mange grøntarealene, unge urbane folk får den tette nærheten til sentrum. Men dette er også en super beliggenhet for folk som ønsker seg en “leilighetshytte” rett ved sjøen. Eller for de som ønsker å flytte fra enebolig til fine leiligheter med lavt vedlikehold, vestsol, båtplass og fjorden bare en heistur unna. 

Hva blir det aller fineste ved å bo her da?

- Du bor rett og slett i en park med tilgang til elva, sjøen og elvepromenaden. Dette blir et helt fantastisk sted å bo i Fredrikstad.   


Prosjektet er under utvikling og kommer for salg. Klikk her for å melde interesse.