120 års samarbeid
(Video «Lyden fra Værste» i bunnen av saken — husk å ha på lyd!)
— Industrien på Værste var praktisk talt byens hjerte som holdt ting i gang, forteller Espen. —I 120 år har klubben hatt en viktig plass i folks hjerter og nå ligger vi midt i hjertet av den nye bydelen på Værste. En unik plassering av et fotballstadion!
Espen og resten av administrasjonen har siden februar tatt i bruk klubbens nye lokaler på gateplan mellom Sparebank1 og Torshov sport. Lokalet er åpent og inviterende med sofagruppe, storskjerm, planter og store vinduer mot gaten.
— Jeg merker en gryende optimisme i byen. Vi skal nok bli et vanskelig lag å slå i år, avslutter Espen Østerhaug.
— Værste er opptatt av utadrettet virksomhet på gateplan. Her skaper vi liv, aktivitet og har kontakt med folk. Tidligere var vi mer bortgjemt inni gangene der oppe, medgir Espen og peker sånn omtrentlig ut retningen.
FFK og den nye bydelen
I 2007 åpnet stadion på Værste og FFK kunne endelig ta i bruk det som innen kort tid ble kåret til Norges flotteste stadion!
— Værste´s planer går på en måte hånd i hånd med fotballen, begynner Espen og tenker litt før han fortsetter. —For å utvikle en ny bydel er de avhengige av aktivitet. Fotballklubben skapte aktivitet fra dag én med byens største arrangementer. Opp i mot 12 500 mennesker per tilstelning!
Mer enn en sponsor
I starten var Værste AS sponsor og huseier, men samarbeidet har utviklet seg og blitt tettere.
— For oss er ikke Værste en sponsor, men en samarbeidspartner, slår Espen fast. —De drifter Fredrikstad Stadion Event, de er uunnværlige for å avvikle FanZone arrangementet før kampene, og de skaper aktivitet i nærområdet. Takket være det gode samarbeidet ser vi solide ut nå, både som organisasjon og sportslig sett.
Bortsett fra de naturlige nervene, gleder Espen seg til seriestart og ikke minst folkefesten de steller i stand i forbindelse med jubileet 14.–16. april.
— Det blir tre dager med yrende folkeliv i hele byen! Vi har fest for supporterne, live-podcaster, konserter, fotballturneringer for barn og ungdom, kinovisning av historiske kamper og ikke minst FFK mot Moss 16. april kl. 15.00.
Før seriestart
Vi tar en tur opp på Stadion. Sola skinner. Klangen fra Mikkjal Thomassens instrukser gjaller mellom tribunene. Det er under to uker til seriestart, og laget finpusser de siste detaljene. Kjegler, firkant og keepertrening. Det er vår, men fortsatt omkranser snøhauger banen. Historiker og FFK entusiast Petter Ringen Johannessen lener seg mot rekkverket.
— Vi får inderlig håpe snøen smelter. På denne tiden for to år siden satt vi i t-skjorte og koste oss på tribunen, utbryter han og rister lattermildt på hodet.
Petter forteller om et livslangt kjærlighetsforhold til klubben. Helt siden 1981 har han fått med seg de fleste kampene og blitt revet med i en følelsesmessig berg- og dalbane. Som historiker kjenner han godt til klubbens og stedets historie og verdsetter koblingen.
Drømmenes teater i 120 år
— Da de plasserte stadion her i 2007, var det ikke tilfeldig FFK. I 1903 da klubben ble stiftet, var FMV allerede byens hjørnesteinsbedrift. Klubben etablerte seg på Trosvik, men veldig mange av spillerne jobbet på FMV eller Værste som det het på folkemunne – det er for øvrig også historien bak selskapsnavnet til dagens Værste AS.
Petter forteller entusiastisk hvordan industrien og fotballen gikk hånd i hånd. Industriherrene satt i klubbstyret. Ønsket de å beholde en spiller, skaffet de arbeidsplass til den spilleren. Klubben og industrien kunne fylle et helt livsløp.
— Som guttunge dro du med venner på kamp, du begynte å spille selv, ble god og fikk kanskje A-lags kontrakt, så fikk du jobb på Værste eller hos leverandørene til industrien. Værste, klubben og lagkameratene ble som en utvidet familie.
— FFK ble jo raskt en fantastisk merkevare. De lå tross alt på topp i 40 år. Tenk det, utbryter Petter. —For Værste var det å samarbeide med klubben og etter hvert bli assosiert med den en enorm verdi, og derfor var det naturlig for industrilederne å hjelpe klubben ved å sysselsette spillerne, gi en time fri til trening, forberedelse til kamp osv.
Videre forteller Petter om fotballklubbens betydning som brobygger mellom byens forskjellige samfunnslag.
— Dette var arbeidernes mulighet til å få utløp for glede, frustrasjoner og til å bli revet bort fra hverdagens bekymringer. Fotballen kalles jo drømmenes teater, den er større enn livet, humrer Petter og slår ut med armene.
Østfolds største merkevare
Om Værste AS sin 20 årig historie som støttespiller for klubben, forteller Petter:
— Å plassere stadion som en av de første nye byggene på Værste-tomta, gir både mening historisk og for å knytte klubben tettere på byen. Hver 14. dag er det folkefest med bannere på gangbrua og rødkledde supportere overalt.
Han lener seg frem og hever øyenbrynene: —Men det er også god forretning; Hvordan skaper man liv i en ny bydel? Jo, man får inn Østfolds største merkevare.
For Petter insisterer på at på tross av å spille i en høyere liga, så har ikke Sarpsborg 08 maktet å bli en like stor merkevare. Den merkevaren har blitt bygget over 120 år. Når folk rundt i landet hører «Fredrikstad» så tenker de straks «FFK». Det er unikt.
– På Værste møter gammel historie en ny tid og nye muligheter, og i Værste AS har klubben funnet en veldig god og imøtekommende samarbeidspartner. På mange måter en storebror som er god å ha med på reisen.