NRK – Nytt perspektiv fra Værste-sia
I andre etasje i nybygget Dreieværste, med utsikt over elva og bryggepromenaden, har NRKs medarbeidere rukket å bli varme i trøya.
Etter en tre år lang flytteprosess, utallige timer i workshops og på skissebordet, om alt fra fargevalg til studioplasseringer, tok NRKs distriktskontor farvel med Tøihusgaten i Gamlebyen etter 40 år - og åpnet dørene til sine nye, sentrumsnære lokaler på Kråkerøy i oktober 2022.
— Vi er så fornøyde! sier publiseringssjef og redaktør Eli Halvorsen, der vi møter henne i et lite, lunt og lekkert samtalerom.
Tettere på publikum
I ett år har 38 fast NRK-ansatte jobbet frem aktuelle saker i lyse, moderne omgivelser ved Glommas bredde. Halvorsen er ikke i tvil, den nye beliggenheten har åpnet opp nye muligheter.
— Vi hadde et klart mål med flyttingen, og det var å komme tettere på publikum. Det har vi gjort. Det er litt som om Fredrikstad har oppdaget at vi eksisterer, sier Halvorsen, som syntes prosessen utelukkende har ført positive ting med seg.
— Jeg tenker bare på innholdet i radiosendingene for eksempel. Vi har et studio med fantastisk utsikt over elva og byen, man føler seg nesten som en del av det som skjer utenfor, vi kommer tettere på været. Vi ser elvas bevegelser, vindretningen, i Gamlebyen satt vi et studio uten vinduer, det er ganske forskjell. Vi har rett og slett fått et nytt perspektiv, jeg syntes det er fantastisk å være her, sier hun.
Halvorsen har jobbet i NRK siden 2011. Den 1.1. 2024 tiltrer Saltnes-kvinnen som distriktsredaktør når NRK OSLO/Viken igjen blir NRK Østfold.
NRK Østfold gjenoppstår
— Vi går spennende tider i møte! Vi får en ny start på mange måter. Nye lokaler, ny omorganisering, nye muligheter, sier Halvorsen.
Halvorsen har også lagt merke til noe som er helt annerledes når hun går på jobb om morgenene.
— Når jeg har parkert bilen og går mot Dreieværste, føler jeg meg som en del av en helhet. Vi går i en strøm bortover, sykepleiere, teknologer, studenter, jeg føler meg som en del av noe, og det har vært et savn, selv om vi også elsket å sitte i Gamlebyen, var vi jo litt alene og bortgjemt der.
Harmonisk fargepalett, nøye utvalgt interiør
Fargevalg, funksjonalitet og form var en naturlig del av flytteforberedelsene. Hvordan ønsket de å ha det i sitt nye «hjem»? Hva måtte de tenke på? Identiteten var også viktig for NRK-medarbeiderne å ivareta og synliggjøre.
— Vi er kjent for det gode miljøet. Vi er joviale, nedpå og hardtarbeidende, og de gode verdiene var også viktige for oss i denne prosessen, de fungerte både som veivisere og motivasjon.
— Som du skjønner, sjekklisten på hele flytteprosessen var mildt sagt lang, ler Vigdis Eliassen. Rådgiveren har jobbet i NRK siden januar 1987, og har en stor kjærlighet for sin arbeidsplass.
— Vi dannet en egen flyttegruppe, begynte å se på lokaler, vurderte flere, men valget falt på Værste.
— For å huse en mediebedrift som NRK må mange krav oppfylles, og disse lokalene sjekket av på det meste. Men det var først og fremst lokalet i seg selv og beliggenheten vi forelsket oss i, sier Eliassen.
Gjenbruk og historie
Allerede når du kommer inn i lokalene får du en sterk følelse av at ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Du blir møtt av harmoniske fargevalg, med blåtoner som speiler havet og gultoner som representerer åkerne. Møterommene har alle fått lokale stedsnavn.
NRK er også veldig opptatt av gjenbruk. Gamle Falcon-stoler er med på lasset, blitt pusset på og trukket om. Klenodier, som en gammel radiosender fra Øra, står synlig fremme i et glasskap, og er en påminnelse om det som har vært, og hvor mye som har skjedd på teknologifronten og i mediebransjen bare på noen titalls år.
— Vi har stilt ut noen gjenstander som betyr mye for oss, de er både fine å se på og forteller en historie, sier Eliassen.
Også Værste sin stolte historie er betydelig representert i interiøret. Malerier fra Øyvind Sand - og nye bilder av Værste-kranene signert Charlotte Eriksen dekorerer både inngangspartiet og flere steder innover i de 1100 kvadratmeterne. Å gå rundt i de rene, stilfulle lokalene er litt som å bevege seg gjennom historien. Akkurat som Værste- området i seg selv, blir NRKs lokaler et sted der fortid og nåtiden møtes.
— Jeg må si at jeg rett og slett er litt stolt, over hva vi har fått til og hvordan det har blitt. Det er så gøy å ta imot folk her, og det er noe vi skal gjøre mer av, sier Eliassen.