vaerste

Kom til Værste for å realisere sitt restaurant-konsept

2021-03-01
I 2012 kom Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson til Fredrikstad og tok over driften av restaurant Slippen på Værste. Byens innbyggere tok dem imot med åpne armer.

Etter mange år i restaurant-bransjen i Oslo var paret gått lei av det hektiske storbylivet, og hadde akkurat flyttet til Tromsø. Men så fikk de høre om et gammelt båtslipp ved Gangbroa på Værste-siden som nylig var blitt ombygd til restaurant. De tidligere eierne hadde gått i konkurs og gårdeier søkte etter noen som kunne ta over driften.

– Når vi var her og sjekket falt vi veldig for stedet, forteller Ingeborg. Både for byen og for restaurantens fantastiske beliggenhet ved elven, med egen båtbrygge. Vi fant ut at dette var en mulighet vi ikke kunne la gå fra oss.

De begynte i det små med få ansatte og har hele veien vært tro til sitt konsept – en hovedvekt av sjømat og stoltheten i at alt er laget fra bunn. – Vi elsker å gi folk god mat og drikke, og en fin matopplevelse, fortsetter Ingeborg. Det er vår største hobby. Det var derfor vi ønsket å starte en restaurant med den maten og kvaliteten som vi mener er riktig.

De første årene bodde paret i et lite stabbur på Bjølstad Gård i nærheten. – Vi har ofret mye for å få dette til, forteller Tobias. Før vi fikk barn var vi her syv dager i uken. Vi kom først på jobb og var de siste som gikk hjem. Dette var vår verden. Men det er klart at det var tøft å stå 16-18 timer på kjøkkenet og se ut på folket som koste seg i båtene på elven utenfor.

Har fått betalt for sitt harde arbeid

I 2018 ble Slippen kåret til Norges beste fiske- og skalldyrsrestaurant av Bookatable by Michelin. Og byens innbyggere har tatt imot både paret og restauranten med åpne armer.

– Noe vi synes er fantastisk med Fredrikstad er at når man kommer med noe nytt, så er byen med, forteller Ingeborg. Folk er takknemlige og engasjerer seg i nærmiljøet. Vi føler virkelig at folk heier på oss!

Nå driver paret flere spisesteder i byen. Det startet da restaurantgjestene begynte å spørre om de kunne få kjøpe det hjemmelagde surdeigsbrødet med seg hjem. Paret følte at dette var noe som manglet i Fredrikstad og valgte derfor å etablere et håndverksbakeri i nabobygningen her på Værste. Nå driver Ingeborg og Tobias også bakeriet Bakfickan, fiskebutikken Holwech Fiskeri, samt restauranten Køl Grill & Barbeque.

Nå har paret ansatte som tar seg av driften. – Vi har to små barn og lever et mer normalt familieliv nå, forteller Tobias. Vi er ikke lenger på golvet på den samme måten som før, men har mer enn nok med oppfølging av de fire bedriftene.

Det føles veldig bra, og vi trives fantastisk bra i Fredrikstad. Byen har mange bykvaliteter samtidig som du har roen, og nærheten til skjærgården, marka og Oslo. Det er mye å finne på og vi får både livskvalitet og bokvalitet her. Det er et helt annet tempo enn i Oslo, og folk hilser på gata.


Gleder seg til den videre utviklingen på Værste.

– Vi ble fortalt da vi kom hit at folk ikke kom til å gidde å ta turen over Gangbroa, men der har vi virkelig klart å bevise at det var feil, forteller Ingeborg. Vi føler at restauranten ligger midt i smørøyet. Det er litt roligere stemning her på Værste-siden, og mer tilbaketrukket selv om man har nærhet til handelen i sentrum. I tillegg er det kult at du fra denne siden har utsikt mot byen. Slippens beliggenhet vil etter hvert bli enda bedre, når sentrumskjernen utvides med Værstetorvet og Byhaven.

Paret har allerede sett Helsehuset, studentboliger, Værste Brygge og skøytebanen komme. Snart begynner byggingen av det nye idrettsanlegget og skolen. Paret gleder seg til det nye handelssenteret og alle som flytter til Byhaven, som vil bringe enda flere mennesker til Værste. – Kanskje burde vi etablere et nytt utsalg for bakeriet på Værstetorvet etter hvert, avslutter Tobias med et smil.