vaerste

Tegl og tradisjon

Værstetorvet i Fredrikstad er et stort byutviklingsprosjekt, med mål om et mer levende og urbant bysentrum. Et av de større boligprosjektene på Værstetorvet er Byhaven, hvor fire av byggene er oppført i tegl - i tråd med god Fredrikstad-tradisjon.

Det lokale arkitektkontoret Griff Arkitektur og Solid Entreprenør AS fikk oppgaven med å bygge boligprosjektet Byhaven, mens wienerberger leverte tegl og skifer. 

- Fredrikstad består av gamle maskuline industribygg, flotte detaljerte byhus, kulturhus, kirker og ikke minst Arnstein Arneberg sitt administrasjonsbygg, som er utført i tegl. De nye teglbyggene på Værste vil vippe på hatten mot disse byggene, med respekt for tradisjon og fortid, forteller Kennet Hald fra Griff Arkitektur.

Country Manager i wienerberger, Roar Kjos forteller at de er veldig glade for å ha blitt invitert og involvert i prosjektprosessen.

- Vi setter pris på å bli tidlig involvert i prosessen i prosjektet, dele erfaringer og få komme med våre innspill. Et godt samarbeide med Griff og Solid, sier Kjos.Lang tegltradisjon i Fredrikstad

- De fire byggene Vertikal, Amber, Amber Syd og Onyx utgjør halvparten av prosjektområdet Byhaven og vi er stolte av at fasadene er dekket med vår teglstein, forteller Roar Kjos i wienerberger.

Dette er en historie om blomsterøya Kråkerøy, industrieventyret FMV og den nye fremtidsrettede bydelen på Værste.

- Tegl har jo en lang historie i og rundt Fredrikstad, og ble et helt naturlig materialvalg for arkitektene. Det er et robust fasademateriale med stofflighet, som skifter karakter gjennom dagen og årstidenes lys. Bygninger av tegl har et naturlig og godt inneklima, og det er også et tilnærmet vedlikeholdsfritt materiale som eldes flott med tiden!

- Hvert bygg i Byhaven har sin egen signatur eller identitet, og det ble arbeidet med en allsidig palett for å binde bygningskroppen sammen med stedet og lokal historie.


Teglen som er brukt på Vertikal (Wasserstrich Special E1) har en rik rødbrun karakter med en overflate som bryter og reflekterer lys i varierende omfang.

Vertikal teglstein i et langt format

Bygget Vertikal er et moderne teglsteinsbygg nordvest på Værste. Et boligtårn som strekker seg høyt over øvrig bebyggelse, med en detaljering og et estetisk uttrykk av høy arkitektonisk verdi.

- Vertikal blir bydelens vertikale orienteringspunkt med 13 etasjer, og arkitekturen trekker spor tilbake til industrien. Som en kontrast til det presise og vertikale, jobbet vi med tegl i et ekstra langt og utradisjonelt tynt format med veldig rough finish, forteller arkitekten.

- Teglen (Wasserstrich Special E1) har en rik rødbrun karakter med en overflate som bryter og reflekterer lys i varierende omfang, og teglen mures uten rytme og gjentagelse skiftene i mellom. Slik blir teglsteinen byggets primære uttrykk.


Amber og Amber Syd er kledd i en varm, lys rød tegl fra Wienerberger (Elignia Betula Pendula)

Søstre i tradisjonell teglstein

Amber og Amber Syd er to identiske søsterbygg øst på Værste, og er kledd en varm, lys rød tegl fra wienerberger (Elignia Betula Pendula).

- Sorte detaljer i gir byggene et industrielt og internasjonalt preg som refererer til verftsvirksomheten på Værste. Byggene blir utført som et tradisjonelt rødlig murverk med lokale historiske referanser, forteller Hald.

Onyx er et moderne bygg i mørk tegl (Kogelbloem). Den mørkegrå steinen inneholder sandkornstore partikler som leker med og reflekterer lyse

Smykkesteinen Onyx

Arkitektene ønsket at både Amber-byggene og Onyx skulle få en New Yorker meatpacking district-følelse, og Onyx er et moderne bygg i mørk tegl (Kogelbloem)

- Steinen er mørkegrå, men inneholder sandkornstore partikler som leker med og reflekterer lyset. Det gir en effekt som minner om rimfrost og gir steinen et levende uttrykk, varierende glans og mange fargenyanser, forteller Kjos.

- Med navnet har vi latt oss inspirere av den vakre smykkesteinen Onyx, likt som teglsteinen i fasaden med sorte og mørke nyanser.


Fasadene til Townhouse er dekket med bekledningstegl og naturskifer. 

Townhouse

Inntil Vertikal ligger Townhouse, her er fasadene dekket med bekledningstegl og naturskifer. 

- Et utmerket eksempel på kombinasjon av naturlige byggevarer, sammen med teglstein i et byrom. Dette ble en utrolig fin kombinasjon og ser fantastisk ut, sier Kjos.

Og målet er jo at Byhaven blir et nytt smykke i Fredrikstads rike arkitektoniske historie.

Finn din drømmebolig

Det fortsatt et bredt utvalg av boliger i varierende størrelse tilgjengelig for salg i Byhaven. Kontakt megler for en gjennomgang eller se vår boligvelger.