vaerste

Håndballjentene på StjerneVærste

Et nedslitt lagerbygg har blitt en av byens fineste flerbrukshaller. Vi ble med Kråkerøys håndballjenter på trening i StjerneVærste.

Et stykke ute på Værstetomta, forbi de majestetiske historiske hallene ligger det gamle lageret til Jøtul innhyllet i novembermørket. En bil parkerer foran inngangen, og en kvinne i treningstøy trår ut. Med ballnettet slengt over skulderen låser hun opp inngangsdøren. Bak følger en liten jente, hoppende og ivrig. Snart slås lyset på i de store vinduene og brer seg glødende ut over kveldslandskapet, mens flere biler kommer til.

— Det er forbausende kort vei ut hit, sier Kine Rustad Kristiansen entusiastisk og legger ballnettet fra seg inne i den 1800 kvm store hallen, som kalles StjærneVærste fordi den er på Værste, men initiert av Stjernen Hockey. Kine er hovedtrener for Kråkerøys håndballjenter årgang 2014.
— Hallen er veldig godt utstyrt. Kanskje litt kald, men når vi først kommer i gang blir det perfekt. 

Dette er StjerneVærste - artikkelen fortsetter nedenfor:

  • Et moderne trenings- og aktivitetssenter på hele 1.800 kvadratmeter, initiert av Stjernen for deres yngre lag. Brukes også av skoler og andre idrettslag.
  • Værste stiller lokalet til rådighet – gratis å leie.
  • Bygget på dugnad, ved hjelp fra foreldre, idrettsledere — og en rekke firmaer som har bidratt med gaver og arbeidstid for å realisere senteret. 
  • Inkluderer blant annet spillbane, skyteramper, brytematte, klatrevegger, bordtennisbord, parkourområde, løpematte og masse annet utstyr.
  • Offisielt åpnet 18. mai 2021. Nå jobbes det med å realisere en isflate i samme bygg.
  • Se mer info på Stjernen Ung sin nettside

Utstyrt for et mangfold av aktiviteter

Hallen er virkelig stor og godt opplyst. En lang løpebane med kunstgress strekker seg innover. Langs siden ligger turnmatter, tjukkaser og trampoliner. I enden ser man flere proffe brytematter. Det er fins styrkerom med vekter og ikke minst, to store baner innrammet av nett fra gulv til tak. Den enorme salen er i det hele tatt så spekket av utstyr og muligheter at det er vanskelig ikke å bli begeistret. At noen liker seg her, er åpenbart, for plutselig velter en bølge av glade jentestemmer og trampende føtter innover rommet så det gjaller i veggene.

— Vi kaller det «kuslippet», spøker Kine og de to damene ler hjertelig. 

— Jentene gleder seg sånn til å komme hit. Her kan vi gjøre så mange forskjellig aktiviteter, og hvis de jobber bra, kan vi friste med frilek til slutt.

 Flere foreldre kommer inn, og bidrar til å legge ut forskjellig utstyr, mens jentene løper noen oppvarmingsrunder på gressbanen forlengs, sidelengs, med armsving og klapp.

— Vi er foreldre alle sammen, ler Kine og nikker mot de andre voksne.
— Og selv om jeg er treneren, er vi mange trenere her.

Laget består av jenter fra Rød, Rødsmyra og Lunde. En gang i måneden spiller de turneringer. Den neste er nå til helgen, og jentene gleder seg. 

Hør heiaropet i videoen! Artikkelen fortsetter nedenfor.

Like bak kommer lagleder Thea Einarsen inn med datteren Vilma: — Det er mye plass, og dessuten kan vi lagre ting her, som for eksempel målene våre.

— Her får vi gjort det vi faktisk driver med, nemlig å spille håndball,» poengterer Kine muntert. — I gymsalen på Blomsterhallen, der vi vanligvis trener, er det for lite plass. Litt på størrelse med den der. Hun peker på en middels binge med glatt underlag, kanskje ment for hockeytrening.

— Med 26 jenter blir det jo litt vanskelig, smiler Thea og løfter øyenbrynene. — Så, vi er heldige som får komme hit. 

De to venninnene Vilma og Mathilde avslutter oppvarmingsøvelsen litt røde og andpustne.  

— Det er gøy her, sier Vilma.
— Vi får gjøre så mye forskjellig.

— Hoppe på trampoline, forteller Mathilde og peker mot turnområdet. 

— Stasjoner og løpe på gresset, legger Vilma til. 

— Bryting, supplerer Mathilde.

— Frilek, avslutter Vilma drømmende.

Allsidig treningsopplegg

Nå roper Thea dem opp til oppstilling langs veggen, og forklarer første øvelse. Snart står jentene parvis bortover banen og kaster til hverandre mens trenerne gjør justeringer på kasteteknikken:
— Litt høyere albue. Sånn ja. Se på ballen.  

Alle foreldrene bidrar, og lyden av sprettende baller og blid skravling fyller hallen.

Så settes kjegler settes opp, og jentene deler seg i tre grupper. En kjører skuddøvelser med Thea, den andre øver på angrep men Kine og en annen forelder forsvarer målområdet. Den tredje gruppen går bort til brytematten. Etter en stund rullerer de. 

— Bryting er nyttig når man øver på forsvar,» forteller Martine Ruud Hansen, en av de ivrige foreldrene, som i likhet med de andre har spilt håndball selv.
— De lærer seg å tåle å bli tatt tak i. Det er viktig. De blir tøffere, og håndball kan jo være et litt tøft spill.

— Jentene blir tøffere! 

Jentene griper tak i hverandre og kjemper om å legge hverandre ned på den myke matten, og humøret er godt, for de smiler like bredt, enten de står eller faller.  

- Alle skal være med!

— Jentene er så flinke til å backe hverandre, forteller Martine.
— De samarbeider og skryter av hverandre.

Hun forteller videre at jentene deles inn i fire lag på cup-er, og trenerne blander fritt hvem som spiller på hvilket lag; hvit, gul, grønn og blå. Alle skal være med.

Se flere bilder fra trening i StjerneVærste her:

Motta nye Livet på Værste-saker
rett i mailboksen