På dette kontoret er syv nasjonaliteter samlet — men praten går på norsk

Arkitektene i Griff i Fredrikstad har vokst til 18 ansatte — fordelt på syv ulike nasjonaliteter. Likevel går praten mellom kollegaene på Dreieværste på norsk.

Det er høyt under taket i de nye lokalene til Griff Arkitektur. Nylig installert i første etasje på Dreieværste, vegg-i-vegg med Wang Ung, og etasjen under NRK. 

Den viktigste ressursen her er likefullt de ansatte. For å få tak i de beste, må man lete bredt i arkitektbransjen.

—Jeg tenker faktisk ikke over at det er så mange fra forskjellige steder!, utbryter Sigríður Anna Eggertsdóttir ­— best kjent som Sigga. 

Som navnet kanskje avslører, er hun fra Island. Hun flyttet hit i 2000 for å jobbe, og endte opp med å bli værende.

—Jeg hadde ikke trodd jeg skulle bli så lenge her!, smiler hun.

Samlet om faget

 —Arkitektur er språket vårt, smiler Anton Riadi. Det er over 10 år siden han gjorde unna arkitektstudiene hjemme i Chile og endte opp i Norge og Fredrikstad.

—Da jeg først kom hit i 2012, skjedde det ikke så mye her i byen. Det har endret seg betydelig til det bedre i årene siden den gang, sier Anton.
Han får mange samtykkende nikk fra kollegaene.

—Det er vi enige i alle sammen, istemmer Sigga.

—Fredrikstad har mange forskjellige kulturer, men de får kanskje ikke vist seg så godt frem?, undrer hun.

—En by for både hverdag og fest

—Jeg sier at Fredrikstad som by kan kle seg til både hverdag og fest. Det er en mangfoldig by med plass til alle, mener Kennet Hald.

Han er partner i selskapet — og ankom Griff og Fredrikstad sommeren 2010. Etter København og Island, skulle Plankebyen bare bli et mellomstopp?

—Jeg tenkte at det var kort vei til Oslo. Griff-kontoret den gang var lite, jeg ble den sjette på laget. Det spennende med det, var den korte veien til prosjektene som var morsomme å ta del i. Så det har aldri blitt noe behov for å søke meg bort fra Fredrikstad, slår Kenneth fast.

Der gamle studievenner måtte starte nederst i store arkitektfirmaer, fikk Kennet raskt mye ansvar — for store prosjekter. Litteraturhuset var ett av dem.

En styrke med ulik bakgrunn

Betydningen av å ha ansatte med ulike bakgrunn, gir selskapet flere styrker, tror Hald.

—Det grunnlaget vi har for å utvikle prosjektene, er mye bredere.

—Vi hadde en periode der vi snakket mye engelsk på kontoret. Men det har endret seg, og nå snakker vi stort sett norsk sammen, konstaterer han.

—Jeg blir ofte spurt «hvorfor flytter du ikke heller til Oslo for å bo i en storby?». Men ville jeg bo i en skikkelig storby, da hadde jeg jo flyttet til New York eller noe! Vil jeg til Oslo går jeg bare på bussen og er der om en time, konstaterer Kennet.

—Personlig opplever jeg Fredrikstad som sammensatt, med ulike mennesker, uteliv, kultur og mye annet, legger han til.

Kjærlighetsplan slo feil

Familien ønsket Kennet hjem igjen til Danmark, og søsteren la en plan: Hun introduserte ham for venninnen Julie. Kunne kjærlighet lokke ham hjem?

—Men den planen «backfired». Det ble i stedet jeg som tok med Julie hit i 2013, og siden har familien vår blitt til både tre og fire, smiler Kennet. De trives godt på Kråkerøy, med kort vei til byen.

Griff har et bevisst forhold til å være basert i Fredrikstad, og jobber primært i området ut fra Plankebyen.

—Det er en kvalitet at vi skaper prosjekter i området vi bor i. Da er det bra med en miks av noen som kjenner byen etter å ha bodd her mesteparten av livet — og noen som kommer utenfra, og kan se med andre øyne. Som kan utfordre og se andre perspektiver, sier Kennet.

Kinesiske Jingjing Zhou ble en del av Griff i 2021. Den gang bodde på Hamar, etter å ha studert i Trondheim:

—En venninne anbefalte meg sterkt å søke i Fredrikstad. «Det er en flott by, du må bare dra dit», fortalte hun. Og jeg trives her!

Fredrikstad — ett trekkplaster for ansatte

 Fredrikstad har på mange måter blitt et trekkplaster for Griff som arbeidsgiver. Ikke for liten, og ikke for stor.

—Jeg liker meg i settinger med variasjon, at det ikke er så monotont. Her er det masse utvikling, og mye av det i gå-avstand fra kontoret. Jeg kan gå forbi prosjekter jeg jobber med, og passere bygg mine kollegaer har utviklet tidligere, fremholder Asem Babawat. 

Med bakgrunn fra Kurdistan er han er foreløpig nyeste tilvekst som ny i mai 2022. Han fikk være med på innflyttingen i Dreieværste på sensommeren.

—Det å være på bakkeplan og utsikt mot elven, det er en kjempekvalitet! Her har vi funnet et rom som avspeiler det vi gjerne vil, mener Kennet Hald.

—Mesaninen er som et slags møbel i rommet, i massivtre. Og livet utenfor: Folk som går forbi, er veldig hyggelig. Du ser ferja, unger som leker. Skoleelevene boltrer seg. En kjempeflott utsikt!

—Det er kjempeflott å være på bakkeplan!, skyter Sigga inn.

—Vi jobber mye med materialer som skal brukes i prosjektene, så dette lokalet føles veldig norsk ut, mener Anton.

—Vi er altså en gjeng med nerder — som driver med det vi brenner for, smiler Kennet.

Disse nasjonene er representert på Griff-kontoret: 

Danmark

Island

Chile

Kina

Polen

Kurdistan

...og selvsagt Norge

Motta nye Livet på Værste-saker
rett i mailboksen