vaerste

Unikt senter i Fredrikstad: Som et ekte sykehus

I dette sykehuset midt i Fredrikstad er pasientene roboter og "de ansatte" studenter. SimFredrikstad på Dreieværste trener fremtidig helsepersonell med det nyeste av teknologi og utstyr.

OBS! Se videoreportasje og stort bildegalleri lenger ned i artikkelen!

– Det å studere her og ha dette  tilbudet på Sim-senteret er veldig unikt, sier Markus Wullum Andersen, som utdanner seg for å bli sykepleier ved Høgskolen i Østfold.

Vi møter ham i det splitter nye simuleringssenteret som har fått plass i Dreieværste ved Fredrikstad Stadion. Det er lett å forstå at dette senteret er noe av det kuleste studentene får prøve seg på.

– For meg er det en perfekt mulighet for å praktisere det vi lærer teoretisk. Det er først når du får det "i fingrene" og får se sammenhengen at du skjønner mer av det, forteller Markus videre.

–Og det skjer i trygge omgivelser, ikke minst. Ute i praksis kan det føles utrygt med mange ukjente mennesker. I Sim-senteret er du sammen med lærere og medstudenter som bare ønsker å bygge deg opp, sier Marianne Bøhm, som videreutdanner seg til intensivsykepleier.

På bildet: Markus Wullum Andersen i kontrollrommet på SimFredrikstad. Herfra styrer og instruerer han simuleringsrommene studentene øver i.

Katastrofeøvelse ute og på Sim-senteret

Både hun og Markus fikk i mars delta i en stor katastrofeøvelse på Værste-området. Det var Høgskolen som sto bak den to dager lange øvelsen, som også involverte politi, brannvesen og en stor mengde ambulanser.

En katastrofeøvelse hvor en "ulykke" hadde skjedd i en av lagerhallene på Værste-område, og studentene fikk øvd seg både på skadestedet og i SimFredrikstad når de "skadede" kom inn for behandling. En omfattende øvelse med mange inntrykk og erfaringer for både studenter og ansatte.

Se video fra øvelsen og se studentene vise frem SimFredrikstad her - artikkelen fortsetter under:

Topp moderne og et senter for mange

På sine 2000 kvadratmeter i Dreieværste-bygget på Værste, har SimFredrikstad hele 15 simuleringsrom. Det inkluderer akuttmottak, intensivavdeling, operasjonssal, 360 graders simulering og smitterom. Fredrikstad kommune har også en egen leilighet hvor  de tester ulik velferdsteknologi. I tillegg samarbeider Høgskolen i Østfold med Olympiatoppen om et splitter nytt idrettsmedisinsk testlaboratorium.

Inne på rommene er får man trene med  ulike treningsdukker, simulatorer, tekniske- og velferdsteknologiske hjelpemidler, med mer. 

Senteret åpnet høsten 2021 og vil være arena for mange studenter i årene som kommer – og for eksisterende ansatte som skal utvikle seg videre.

Ekstra bra for fremtidige studenter

– Det er både ferdighetstrening og simulering som foregår her, forteller Inger Hjelmeland ved Høgskolen i Østfold og Sim Fredrikstad.

Hun gleder seg over muligheten til å få undervise i så unike omgivelser, og tror det vil være et stort trekkplaster for studenter som velger seg Høgskolen i Østfold som studiested i årene som kommer.

– Autensitet er stikkordet. Det å trene seg i autentiske omgivelser, understreker hun, om hva som gjør SimFredrikstad så unikt.

Søknadsfristen for opptak til høyere utdanning er 20. april, og du kan se noen av studiemulighetene ved Høgskolen i Østfold her. Kanskje er det du som får prøve deg i SimSenteret om ikke lenge?

Du kan se mer fra øvelsen i videoen over, eller i bildegalleriet under (klikk for å se flere): 

Motta nye Livet på Værste-saker
rett i mailboksen